Välj sida

Blogg

Hej och välkommen till Bäddsoffexpertens blogg. Här tar vi upp allt som har med bäddsoffor och bäddbara möbler. Har du frågor eller funderingar som vi bör ta upp får du gärna skicka ett meddelande med formuläret längst ner på sidan.

Different upholstery materials

Different upholstery materials

Different upholstery materials and the sustainability and biodegradability of them

Hur mycket väger madrasserna?

När det gäller vikten på våra produkter försöker vi i möjligaste mån att skriva in detta i produktbeskrivningen.  Men när det gäller madrasser så finns det ju så många iolika storlekar att vi inte har specifiserat detta under varje produkt.

Näar det gäller futonmadrasser så kan man säga att bomull äar tungt, även naturlatex är relativt tungt. Så en futonmadrass väger en del. Så en normaltjock futonmadrass i storlekar över 140cm blir så pass tung att man måste vara två perssoner för att bära den..

Vi jobbar på att ta fram ett diagram för varje enkel madrass så att det blir lättare att avgöra vikten och det kommer under året. Vill man ha en lättare och mer lättskött madrass rekommenderar vi en twin futon med två tunna madrasser.

Environmetal friedlyness part two textiles

Environetal friedlyness textiles

 

Oeko-tex= no harmfull cimcals in the material Svanen= Certified production    Gots: Organic grown and produced cottton

Att tänka på när du gör dina miljöval / To think about when you make your environmental choices

First Episode comes 3 April 2021 Första avsnittet kommer 3 April 2021

Att tänka på när du gör dina miljöval. / To think about when you make your environmental choices

SV Det är extremt mycket att tänka på när det gäller olika miljöval när du skall köpa möbler. Så pass mycket att allt inte ryms i ett enda blogginlägg. Vi har därför valt att göra en serie i sex delar på Engelska. Anledningen till att dom blir på Engelska är för att vi under April också släpper den Engelska versionen av vår sida.

Vi kommer att släppa ca ett avsnitt per vecka och i det första avsnittet diskuterar vi lite olika miljömärkningar och hur vi beskriver dom på dom olika produkterna.

EN There is allot to think about when it comes to different eco-labels when you are to buy furniture. There is so much that it does not fit in one single blog post. We have therefor chosen to do six different episodes  in English. The reason why they are in english is that we plan to release our English version of our page during April.

Kommande avsnitt i serien. Upcoming episodes in the series

SV Del avsnitt ett. Sammanfattning och olika miljömärkningar

EN Episode one. Summery and different eco-labels

SV Delavsnitt två. Olika stoppningsmaterial.

EN Episode one. Episode two different upholstery materials, summary and different eco-labels

SV Delavsnitt 3. Olika tyger och deras innehåll

EN Episode 3. Different fabrics and what they contain

SV Delavsnitt 4. Ursprung och hur bl.a transporter påverkar dina val.

EN Episode 4. Origin and how transports effects you choices

SV Delavsnitt 5. Olika naturmaterial och hur det ser ut med allergier.

EN Episode 5. Different natural materials and how they interact with allergies

SV Delavsnitt 6. Svar och frågor från våra kunder och vad d A Apri,lom tycker.

EN Episode  6. Answers and questions from our customer and what they think.

Det finns flera olika miljömärkningar, men trotts detta blir det inget enkelt svar på denna fråga.

När det gäller flamskyddsmedel är bromerade flamskyddsmedel förbjudna inom Europa och används inte i produktionen. På vissa marknader som t.ex. Storbritannien och USA är det lag på att alla stoppmöbler skall flamskyddsbehandlas. Men inte heller där med bromerade flamskyddsmedel.  Inom EU används vanligtvis inte flamskyddsmedel om det inte specifikt efterfrågas. Vi ställer krav på alla våra leverantörer att det inte skall användas till dom möbler vi säljer om det inte specifikt efterfrågas till miljöer som ställer krav på det på grund av brandskyddsskäl.

Köp gärna möbler som är tillverkade i Europa. Alla containrar som importeras på fartyg fylls med en antimögel-gas så att innehållet skall klara det fuktiga klimatet till havs. Denna gas är cancerframkallande i stora mängder och och när det gäller luftiga stoppmöbler kan den givetvis sitta kvar i möblerna under längre tid.

Olika miljömärkningar

FSC

FSC är en märkning som certifierar framtagning och trä. Det trä som används skall vara framtaget på ett hållbart sätt. Detta är en vanlig märkning och finns på mycket trä som vi använder i Sverige. Detta är främst en märkning som garanterar att det t.ex inte är urskog som avverkas för att ta fram dina möbler.  Vi försöker så långt det är möjligt att skriva var råvaran i våra möbler kommer ifrån. Har vi den information skriver vi det i produktbeskrivningen, detta är minst lika viktig som en miljömärkning. En viktig sak kan vara att Sverige är ett av dom länderna i världen som avverkar mest av sin urskog varje år, så därför tycker vi det är viktigt att specificera var virket kommer i från.

Svanenmärkning

Svanenmärkningen garanterar att produktionen av varan är miljöanpassad. Detta betyder inte att varan är tillverkad av nedbrytbara eller återvinningsbara material utan bara att dom framtagits på ett sådant sätt som inte skadar miljön och att materialen som används i produktionen framtagits på motsvarande sätt. Detta gör att t.ex tyger i polyester som är syntetmaterial kan få Svanenmärkning.

GOTS

GOTS är en certifiering av ekologisk bomull som garanterar att det inte används några skadliga kemikalier i odlingen och framställningen av bomull. Detta är en av dom starkaste och bästa märkningarna för att garantera att bomullen inte framtagits med hjälp av skadliga kemikalier. En av bomullens stora miljö-aspekter är att odlingen är mycket vattenkrävande. Därför klan det vara bra att även hålla koll på var bomullen kommer från.

OEKO-TEX

OEKO-TEX 100 är en certifiering som godkänner tyger med mera så att man kan vara säker på att materialet inte innehåller några farliga kemikalier. Detta är en mycket vanlig märkning och dom flesta möbeltyger som används för den skandinaviska marknaden som är tillverkade i Europa har denna märkning då dom stora Europeiska tygleverantörerna vanligtvis använder den

Man skulle kunna fortsätta med flera märkningar, men det är som sagt också viktigt att tänka lite själv och se var varan är tillverkad och se vad den innehåller. När vi tar fram egna möbler tillsammans med våra leverantörer, ställer vi stora krav på att materialen skall ingå i kretsloppet och kunna vara nedbrytningsbara när varan är uttjänt.

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen klicka här för att skicka ett meddelande.

 

När har ni öppet i butiken?

Under den tredje vågen av pandemin har vi öppet lite mindre i butiken. Vi har sagt att så länge den nya pandemilagen gäller så kommer vi bara att ha öppet för kunder som bokat tid i förväg på 040405566 eller info@uifab.se.

Men vi gör ett litet undantag i påsk och håller öppet på Påskdagen 12-16.00. Längorna klädbutiken i byn har 10-års födelsedag den dagen. Givetvis gäller alla restriktioner och vi tar endast en person per sällskap åt gången, men ni är hjärtligt välkomna. Vi bjuder på kaffe till alla kunder.

Vi håller på med vår renovering och hoppas kunna öppna källaren lagom till den stora turist säsongen på Österlen drar igång. Vi kommer att fokusera mer på våra lokalt producerade produkter i butiken i år men givetvis kommer alla futonmadrasser och en hel del olika sängskåp och soffor för varje natt finnas att prova i butiken. Detta kombinerat med en hel del små lokala produkter från Österlen.

Nedanför ser ni en bild från dagen för 7 år sedan när vi öppnade butiken i Skåne-Tranås. En plats som ingen kan slita oss från.

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen klicka här för att skicka ett meddelande.

Hur tar man hand om sin futonmadrass?

En futonmadrass mår bra av att röra på sig. I många länder där man använder en futonmadrass så flyttar man på madrassen varje dag, man viker undan den och stoppar den i garderoben eller viker upp den som en soffa på dagen till exempel. Detta gör att bomullen i madrassen håller sig fluffig bättre. I länder där man inte gör det kan det vara bra att ha fler material i madrassen så att madrassen inte blir hoptryckt så fort eller blir vändbar.

Men oavsett vilken  madrass du väljer kan det vara bra att ta hand om madrass med jämna mellanrum. Normalt en gång i halvåret. När madrassen är helt ny kan det vara bra att göra det efter 14 dagar då madrassen är väldigt fluffig när den är helt ny.

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen klicka här för att skicka ett meddelande.

Var hittar jag information om min order?

I en allt mer digitaliserad värld blir det allt viktigare och viktigare att få mer och mer information snabbare och snabbare. Vi har därför skapat mina sidor på vår hemsida.

Här kan du logga eller använda länken “om du inte var inloggad vid köptillfället klicka här” och komma åt din order med ordernummer och den e-postadress du använde vid köptillfället.

Vi uppdaterar din order med sändningsnummer med mera när den skickas från oss. Vi skriver då in sändningsinformationen i “anteckning” på din order samt skickar ett info mejl till dig att så är gjort:

När det gäller soffor och stora möbler avtalar vi eller våra leverantörer alltid leveranstid med dig så att vi vet att du kan ta emot gör allt vad vi kan för att få ut så mycket information till så många som möjligt och vi implementerar hela tiden nya funktioner som kopplas till mina sidor sidor och din order. Det kommer under våren att komma ut betydligt fler mejl till våra kunder automatiskt ur systemet och det kommer att uppdateras mer information på mina sidor.

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen klicka här för att skicka ett meddelande.

Vad kan man få med kortare leveranstid i Coronatider?

Hej!

Vi jobbar stenhårt med att få fram fler leveranssäkra produkter i Corona-tider när Europa stänger gränserna. Satsar vi i Sverige. Vi har tagit fram flera nya produkter som vi tillverkar lokalt i Sverige. Vi satsar framförallt på möbler som är miljöanpassade med naturmaterial som grund. Vi har även ökat på vårt lager av produkter som finns i lager så att vi skall kunna leverera mer fortare.

Tittat efter den här symbolen “Svensk-tillverkat”. Då kan du vara trygg med att varan inte blir stoppad av nedstängningar i andra länder.

 

Titta efter den här symbolen eller kolla in under den här varugruppen: lagervaror:

Det skiljer sig mycket från leverantör till leverantör. Vi har upplevt stora störningar av leveranserna från Karup. Medan andra leverantörer som t.ex Futonwerk och Tojo klarat sig nästan obemärkt genom pandemin. Vi satsar tillsammans med Polonia Natural Design och Österlen sängskåpsfabrik för att ta fram fler möbler producerade lokalt i Sverige här under ser några exempel på dom:

Att kunna leverera i tid och att kunna hamna någorlunda i fas med dom beräknade leveranstider som vi har från våra leverantörer är viktigt för oss. Men detta har tidvis varit problematiskt under pandemin. I början av pandemin blev varor från Asien försenade vilket påverkade t.ex Innovation Living som gör en del av sina modell där. Senare under våren blev det Europa nu under hösten och blev även Polen, Litauen och Ukraina drabbade, dom tre länderna som producerar mest möbler i Europa.

Detta samtidigt som alla människor uppmanats att stanna hemma. Detta har gjort att det blivit ett extremt högt tryck på försäljningen av möbler framför allt på internet, men även i fysiska butiker under perioder i hela Europa. Vi har därför fört intensiva dialoger med alla våra leverantörer för att ställa om så mycket som möjligt till leverantörer som kan leverera fortare. En del leverantörer som Rave möbler hade innan pandemin mycket försäljning till hotell i Finland och Estland så dom hade ledig kapacitet i början, men det gick fort att fylla upp med ordrar även för dom från Svenska och Finska privatpersoner.

Det kommer mängder med mer nyheter under våren som vi kunnat leveranssäkra med lokalt producerade produkter och egen svensk stilren design. Allt för att göra vad vi kan för att trygga leveranserna till våra kunder. med allt detta sagt så har vi givetvis även förståelse för att våra leverantörer haft en svår period och många har gjort vad dom kan i dessa svåra tider, så vi kommer givetvis inte att kasta ut någon på grund av Corona, men vi måste leverera mer i tid till våra kunder även under Corona det är vår absoluta målsättning.

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen klicka här för att skicka ett meddelande.

Vilken futonmadrass ska man välja?

Det första man skall tänka på är att alla futonmadrasser är fastare än en resårmadrass. Vill man ha en mjukare madrass i naturmaterial rekommenderar vi en naturlatexmadrass. En traditionell japansk futonmadrass innehåller 100% bomull, men det finns olika material man kan ha i madrassen. Dessa olika material har olika egenskaper. Vi bifogar en beskrivning här under av dom olika materialen.

En viktig sak att tänka på är att om du har madrassen liggande på en sängram så att du inte rör på den naturligt kan det vara bra ha flera lager i madrassen med olika material så att bomullen håller sig fluffig längre och bättre. Ett lager med kokos i mitten gör att madrassen inte blir hoptryckt och att den blir vändbar så att den när du tryckt ihop den på ena sidan kan du lätt vända på den och ha en fräsch sida.

Twin Futon

En sak att tänka på när du väljer madrass är att madrasser i större storlekar så väger den en hel del. Vill du ha en mer lätthanterlig madrass rekommenderar vi antingen en Twin Futon i två lager eller att du tar madrassen i två delar t.ex. 2 st 80 cm-madrasser istället för en 160 cm-madrass. Har du delad madrass så behöver du en sängram där madrassen ligger lite nersänkt i sängramen så att den inte flyttar på sig.

 

Olika naturmaterial

Från vänster till höger: bomull, kokos & bomull, skumgummi & bomull, naturlatex & bomull

Naturlatex

Naturlatex framställs ur saven från gummiträdet som får stelna och bildar en gummimassa. Denna latex mjuk men har en hög densitet så den väger en del och är ganska spänstig.

Kokos

Kokos fiber från kokos palmen är fast och inte så flexibelt material. Detta limmas oftast ihop med naturlatex för att bilda en fast matta som håller formen på madrasser med löst innehåll. Finns även att köpa som en matta om man vill ha det som underlag under madrassen.

Sjögräs

Sjögräs är ett material som suger upp mycket vatten utan att ruttna. Samtidigt som det torkar ut igen utan att tappa formen. Detta är bra för dom som svettas mycket på natten.

Ull

Ull finns i många olika former. Alla olika får har sina unika egenskaper och varje sort av ull har sin egen känsla. Traditionell ull har en värmande effekt och är bra för dig som fryser på natten eller lider av golvdrag.

Kamel-ull

Kamel-ull är ett material som är anpassat för öknens varma dagar och kalla nätter. Så det är bra för dig som inte har det så ventilerat t.ex i en stuga med stora glaspartier där det blir varmt på dagen och kallt på natten.

Merino-ull

Merino-ull är en mjuk, tjock och spänstig fin form av ull som är känd för sin höga kvalitet. I Futonwerks madrasser är det uteslutande ull från Alperna.

Tagel

Tagel är ett av dom hållfastaste material som finns. Gamla tagelmadrasser från 1800-talet håller fint än idag. Väljer du tagel så kan du vara säker på att madrassen kommer att hålla väldigt läge. Tagel är ganska fast och relativt stumt material.

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen klicka här för att skicka ett meddelande.

 

Har du frågor eller funderingar som du tycker vi bör ta upp på bloggen kan du skicka ett meddelande genom formuläret nedanför.

Vår sida med vanliga frågor har svar om beställningar, betalning, leverans och annat. För frågor om orderstatus finns det uppdaterad information på mina sidor. Har du frågor om beställning eller produkter kontakta gärna vår kundtjänst genom att klicka här.

4 + 1 =

Produkter