Vägglöss och skadedjur

Vägglöss och skadedjur är ett växande problem i alla övernattningsverksamheter.
Vägglössen kommer enkelt med i gästernas bagage och sprids från övernattningsställe till övernattningsställe
Vägglöss trivs väldigt bra i trä och lägger gärna sina ägg där. Vägglöss kan vara svåra att upptäcka. Det man skall leta efter är svarta små spår i träverket. Som på bilden:

Vägglöss släpper sig ner på sitt offer. Så dom lever gärna en bit upp ovanför sängen som t.ex i överslafen på en våningssäng, en bit upp i väggpanel eller träväggarna. Dom hittar sina offer genom att känna av kroppsvärmen. Därför kryper dom oftast fram först när man sovit en stund och börjat värma upp sängen. Ett sätt att få fram lössen kan därför vara att lägga en värmekälla, t.ex en värmefilt i sängen och släcka ljuset så kommer dom fram.

Förebygg vägglöss

  • Se till att man inte kan lagra bagage under eller i direkt anslutning till sängarna, så vägglössen kan sprida sig från bagage upp i sängen.
  • Se till att inte bygga med trä i sovrummen. Använd material som gips, sten, betong eller formpressade skivmaterial utan rent trä i. Om man måste använda trä detaljer kan man behandla dom med cederträolja, en olja som vägglöss inte gillar. Det går även bra att klä träväggar med gips. Se bara till att det är helt tätt i alla springor så att vägglössen inte kommer in bakom gipsen.
  • Se till att inte ha träsängar eller trämöbler i direkt anslutning till sängen. Formpressade skivmaterial går oftast alldeles utmärkt, men inte t.ex plywood då det är för trärent.

Anticimex hjälper bra för stunden, ett nysprutat rum är tomt på vägglöss, men det tar inte lång tid förrän dom kommer tillbaka i ett rum med träväggar eller träpanel på väggarna. Har man upptäckt vägglöss i ett rum med träpanel på väggarna bör all panel rivas ut och ersättas med t.ex gips då äggen överlever bakom panelen även om Anticimex tar död på dom levande lössen.
Madrasser och annat kan frysas ner. Äggen och lössen dör vid under -18C.

Behöver du mer tips och råd med hur du skall göra för at undvika vägglöss eller om du vill bli av med ett vägglöss problem så fråga oss gärna så kommer vi på Bäddsoffexperten ut och tittar på en lösning som funkar för er.